Szukaj na tym blogu
sobota, 14 marca 2020
Tarta z brokułem i cukinią
Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła lub margaryny
1 łyżka oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
farsz:
1 brokuł
3/4 małej cukini
camembert lub rokpol
orzechy włoskie
parmezan z nerkowców
śmietanka sojowa lub kokosowa
ulubione zioła: ja dodałam oregano z suszonymi pomidorami i tymianek
sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki na ciasto połaczyć i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ciastem wykleić posmarowaną tłuszczem lub wyłożona papierem forme do tarty. Podpiec 10 minut w temp.180 stopni. Brokuł ugotować. Cukinię pokroić w półtalarki i udusić na oliwie z solą i ziołami. Warzywa ułożyć na cieście. Ser(y) wymieszać ze śmietaną i ziołami. Wylać na warzywa. Równomiernie rozprowadzić. Poypać parmezanemz nerkowców. Zapiec 15 minut w temp.180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz