Szukaj na tym blogu

środa, 15 kwietnia 2020

Chleb drożdżowy z ziarnami bez zagniatania




Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej lub żytniej
350 ml letniej wody
25 g drożdży  ( można użyć jedno opakowanie 7g suszonych drożdży)
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

nasiona: 3 łyżki słonecznika, 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka sezamu
+ ziarna do posypania góry chleba

Wykonanie:

Rozkruszyć drożdże + łyżeczka cukru+ łyżka mąki + 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu do zaczynu dodajemy wszystkie skłądniki i mieszamy w misce łyżką drewnianą ok. 2 minut do całkowitego połączenia składników. Nakrywam ciasto ściereczka i czekam 40 minut , aż podwoi swoja objętość. Dłonie smaruje olejem. Wyciągam ciasto z miski i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuje dłonią, górę chleba maluję dłonią i posypuję nasionami. Odstawiam przykryte jeszcze na 15 minut . Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkową półkę i pieke ok. 60 minut do suchego patyczka. Upieczony chleb wyciągam z paierem z foremki, przykrywam ściereczką i odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz