Szukaj na tym blogu
sobota, 11 kwietnia 2020
Pasztet z soczewicy i cukinii ze śliwkami
Składniki:
1 szkl soczewicy czerwonej
1 torebka - 100 g komosy ryżowej ( ja użyłam trójkolorowej), może być też kasza jaglana
1 mała cukinia
mała torebka suszonych śliwek
pół szklanki pestek dyni
1 łyżka suszonego tymianku
po pół łyżeczki papryki wędzonej i słodkiej
sól, pieprz
pół łyżeczki suszonego imbiru
3 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej ( opcjonalnie)
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Komosę ryżową lub kaszę jaglaną ugotować. Soczewicę z komosą zblendować . Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Gdy puści wodę dodać do masy. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Dorzucić do masy wraz z ziołami i przyprawami. Wymieszać. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyc połowę masy pasztetu. Rozłożyć śliwki. Przykryć resztą masy . Wyrównać. z wierzchu powbijać resztę śliwek. Piec 50 minut w temp 180 stopni. Pasztet wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz