Szukaj na tym blogu

sobota, 11 kwietnia 2020

Chleb pszenny z żurawiną i orzechami





Składniki:

380 g mąki pszennej typ 450-550
pół łyżeczki suszonych drożdży
350 ml ciepłej wody
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki soli
60 g orzechów laskowych ( mogą być tez włoskie)
60 g suszonej żurawiny

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, bakaliami  i solą. Do wody dodać miód. Połączyć łyżką drewniana z mąką. Ciasto będzie rzadkie i bylejakie. Takie ma być ;)Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przygotowac papier do pieczenia, posypać go mąką. Dłonie osypujemy mąką . Przekładamy delikatnie ciasto na paier i formujemy chleb. Przykrywamy delikatnie folią spożywczą jeszcze na godzinę. Po tym czasie razem z papierem przekłądamy chleb do okrągłego naczynia żarodpornego. chleb jest wilgotny, Na papierze nie nadamy mu w pełni zamierzonego kształu. Okiełzna się dopiero w naczyniu. Górną część naczynia( przykrywkę) ustawić na dnie piekarnika wypełnioną wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Piec w tej temperaturze 30 minut, a następnie zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 20 minut. Po 30 minutach usunać wodę. Gdyby góra chleba nazbyt się przpiekła można przykryć naczynie. PO upieczeniu odczekać z krojeniem do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz