Szukaj na tym blogu

wtorek, 14 kwietnia 2020

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i zakwas domowy





Składniki:

na zakwas:

750 ml przegotowanej , ciepłej ( nie gorącej ) wody
3 liście laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
1 szkl mąki żytniej ( ja użyłam mąki żytniej chlebowej ekologiczna, nabużańska firmy "Młyny wodne"
1 łyżka aktywnego zakwasu chlebowego 9 opcjonalnie, jeżeli taki posiadamy i chcemy skrócić z 5 do 3 dni przygotowanie zakwasu na żurek)

Mąkę wsyp do litroego słoika lub kamiennego garnka. stopniowo dolewając wodę mieszaj drewnianą łyżką, by nie powstały grudki. Wrzuć przyprawy i lekko zmiażdżony nożem czosnek. Zamieszaj. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po 5 dniach. Raz dziennie zamieszaj drewnianą łyżką. Jeżeli chcesz przyspieszyć powstanie zakwasu dodaj na początku łyżkę aktywnego zakwasu chlebowego lub kawałek kromki dobrego żytniego chleba na zakwasie. Wówczas zakwas jest gotowy po 3 dniach.

żurek:
( na 4-5 porcji)

4 białe kiełbasy ( najlepiej nie parzone)
3-4 plastry boczku wędzonego
1,5 - 2  litry rosołu , bulionu
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy (3)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
kilka łyżek śmietany

Wykonanie:

Rosół lub bulion zagotuj , dodaj w całości kiełbaski. gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij kiełbasy i pokrój wg uznania w talarki lub kostkę. Dodaj zakwas i zagotuj. Dorzuć czonek i majeranek. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Do kubeczka wlej śmietanę i dodaj kilka łyżek żurku. wymieszane połącz z całością żurku. Gdy nastepnego dnia żurek okaże się zbyt gęsty rozcieńcz bulionem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz