Składniki:
spód brownie:
120 g masła
120 g mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady 70-90%
100 g białego cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki cukru wanilinowego
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
200 g miękkiego masła
120 g białego cukru
4 jajka
2łyzki mąkiziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
200 g miękkiego masła
120 g białego cukru
4 jajka
2łyzki mąkiziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
karmel:
70 g masła
1/2 szkl cukru
1/3 szkl wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl śmietany 30 %
70 g masła
1/2 szkl cukru
1/3 szkl wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl śmietany 30 %
Wykonanie:
spód:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku stop masło z czekoladą. Jajka ubij z cukrem na puszysta masę. Dodaj pozostałe składniki wraz z przestudzoną masą maślano czekoladową. Wymieszaj łyżką . Wylej na tortownicę i wyrównaj. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
masa serowa:
spód:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku stop masło z czekoladą. Jajka ubij z cukrem na puszysta masę. Dodaj pozostałe składniki wraz z przestudzoną masą maślano czekoladową. Wymieszaj łyżką . Wylej na tortownicę i wyrównaj. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
masa serowa:
Masło zmiksuj z cukrem . Dodawaj po jednym zółtku miksująć. Białka ubij osobno. Do masy maślano jajecznej dodaj ser, mąkę i proszek i zmiksuj szybko tylko do połączenia. Na końcu delikatnie połącz z białkami. wylej na sod browni. Piec 50-55 minut w temp.150 stopni.Studź w otwartym piekarniku.
Do woka lub garnka wsyp cukier i wlej wodę. Zamieszaj na włączonym palniku do połacznia . dodaj pokrojone masło. Cały czas energicznie mieszaj na ogniu do uzyskania bursztynowego koloru. ti potrwa do 5 minut. Gdy juz uzyskasz pożadany kolor doaj smietane i zamieszaj ok. 10 sekund do połaćzenia. Przelej karmel do szklanej miski i ostudź, Po ok. 40 minutach polej sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz