Szukaj na tym blogu
środa, 22 kwietnia 2020
Wegańskie drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki:
300g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 szkl mleka roślinnego
25 dkg świeżych drożdży
2 łyżki oleju
truskawki ( mogą być morożone)
kruszonka:
4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżek krupczatki lub mąki pszennej
30 dkg margaryny wegańskiej Vitaquell
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 2 łyżki mąki i całe ciepłe mleko. Zamieszać, przykryc, odstawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać olej i rozczyn. wyrabiać do momentu, gdy ciasto odkleja sie od dłoni- ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia ok 30 minut. Ciasto zrolować w wałek. Podzielić na 8 części. Formować drożdżówki. Układac na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki ( mogą być morożone) dzielimy na ćwiartki. 3-4 poćwiartkowane truskawki wtykamy w ciasto. Posypujemy kruszonką lekko dociskając. PIec 25030 minut w temp. 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz