Szukaj na tym blogu

środa, 22 kwietnia 2020

Wegańskie drożdżówki z truskawkami i kruszonką





Składniki:

300g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 szkl mleka roślinnego
25 dkg świeżych drożdży
2 łyżki oleju

truskawki ( mogą być morożone)

kruszonka:

4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżek krupczatki lub mąki pszennej
30 dkg margaryny wegańskiej Vitaquell

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 2 łyżki mąki i całe ciepłe mleko. Zamieszać, przykryc, odstawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać olej i rozczyn. wyrabiać do momentu, gdy ciasto odkleja sie od dłoni- ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia ok 30 minut. Ciasto zrolować w wałek. Podzielić na 8 części. Formować drożdżówki. Układac na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki ( mogą być morożone) dzielimy na ćwiartki. 3-4 poćwiartkowane truskawki wtykamy w ciasto. Posypujemy kruszonką lekko dociskając. PIec 25030 minut w temp. 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz