Szukaj na tym blogu
niedziela, 19 kwietnia 2020
Deser lodowy 3 smaki
Składniki:
3-4 łodygi rabarbaru ( czerwone części)
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
250 ml śmietany 30%
1 puszka mleka skondensowanego
1 dojrzałe mango
bakalie: orzechy, rodzynki i inne
Wykonanie:
Rabarba umyć ( nie obierać) , pokroić w kostkę . Wrzucić na patelnię lub do garnka, zasypać cukrem i dusic do miękkości. Foremke ceramiczną lub keksówke wyłoż folią spożywczą. Rabarbar wyłoz na dno. wyrównaj i wystudź. Kremówke ubij , dodaj mleko i zmiksuj do połączenia. Do 2/3 masy dodaj bakalie i wylej na rabarbar. Wstaw do zamrażalnika. Mango obierz, zblenduj i połącz z masą mleczną. Po ok. 2 h , gdy cześć bakaliowa nieco się zamrozi wyciągnij formę z zamrażalnika i wyłóż masę mango na wierzch wyrównując po całości foremki. Mroż przynajmniej 5 godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz