Szukaj na tym blogu

czwartek, 16 kwietnia 2020

Szybkie bajgle z dwóch składników, bez drożdży i gotowania









Skłądniki:

400g jogurtu greckiego
500g mąki samorosnącej

jako + nasiona


Wykonanie:

Samodzielne przygotowanie mąki samorosnącej:

Przesiewamy 500 mąki pszennej, dodajemy pół łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Wszystkie składaniki mieszamy.

Do przygotowanej mąki samorosnącej dodajemy jogurt grecki i zarabiamy ciasto. Ciasto nie może sie keić, jest elastyczne, łatwe do odrywania i wałkowania dłońmi po stolnicy. Dzielimy ciasto na 8 części . Każdą cześć formujemy w długie cienkie wałeczki i sklejamy końce.Bajgle mocno rosną, dlatego dziura niech ma wielkosć taką jakbyśmy wałeczek owijali wokół dłoni. Układamy bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy mieszanką nasion: mak, sezam, siemie lniane.
Pieczemy 23=25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz