Szukaj na tym blogu
sobota, 11 kwietnia 2020
Mazurek na waflu z beza migdałowo - orzechową
Składniki:
( na blaszkę 25x25 )
1 wafel przycięty do wielkości blachy
beza orzechowo - migdałowa:
3 białka
180 g drobnego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki cytryny
1 łyżka maki ziemniaczanej
180 g zmielonych migdałów i orzechów włoskich( razem)
do dekoracji połówki orzechów
Wykonanie:
Ubijamy białka w szklanej misie. Gdy nabiora puszystości dodajemy szczyptę soli i ubijamy do sztywności. Stopniowo po jednej łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając.Finalnie piana ma być gęsta, lśniąca, śnieżnobiała. Do masy bezowej dodać sok z cytryny, mąke ziemniaczana i mieszankę orzechowo - migdałową. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia. Wyłożyc na wafel. Wyrównać. Na masie ułożyć połówki orzechów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po włożeniu od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz