Szukaj na tym blogu

środa, 24 grudnia 2014

Barszcz wigilijny




Składniki:
( na około 10 porcji)

2 udka kuczaka, 4 skrzydełka
włoszczyzna
cebula
3 buraki
zakwas: "Koncentrat barszczu czerwonego- receptura domowa) Można go nabyć w sklepach: "Tradycyjne jadło". Jest absolutnie numer 1 wśród zakwasów.
czosnek ok.5 ząbków
majeranek
barszcz czerwony "Winiary" w proszku ( ok.3/4 paczuszki)
sól, pieprz, cukier
ziele angielskie, liść laurowy
1 jabłko

Z kurczaka i włoszczyzny z cebulą przygotowujemy rosół. Buraki kroimy na mniejsze cześci i gotujemy na małym ogniu z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim..Do rosołu wlewamy wywar z buraków, słoiczek zakwasu, wrzucamy pokrojone na ćwiartki jabłko, przekrojone na pól ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz. Tak przygotowany barszcz zostawiam na całą noc w chłodnym miejscu. Przed podaniem jeżeli trzeba doprawiam. Ten zakwas jest tak rewelacyjny, że nie potrzebne było doprawianie cytryna czy octem.Pamiętamy o tym, że barszczu nie gotujemy tylko podgrzewamy, by nie stracił koloru.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz