Składniki:
35 g świeżych drożdży
100g masła
3 żółtka
1 łyżka cukru
250 ml bardzo ciepłego mleka
3/4 łyżeczki soli
ok.500g mąki pszennej
farsz wg przepisu:
http://jagnaafro.blogspot.com/2014/12/kapusta-z-grzybami-i-zurawina.html
Wykonanie:
Z drożdży, mleka , cukru i 2 łyżek maki zrobić zaczyn. Gdy urośnie połaćzyć z resztą skłądników czyli mąką, solą, żółtkami. Wyrobić ciasto. Na chwilę wyłozyć na stolnicę. Gdy trzeba podsypac mąka i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Rozwałkowaćciasto cienko na stolnicy w prostokąt, nałożyć farsz na całej długości. Zlepić brzegi ciasta , zwijając je do środka. Posmarować białkiem, bądż całym roztrzepanym jajem, posypać kminkie, siemieniem lnianym lub czarnuszką.Tępą stroną noża naciąć ciasto w odległości ok6-8 cm. Odstawić jeszcze na 15( chćc nie jest to konieczne) Piec w tem.180 stopni, ok 20-25 minut.
Można podawać na ciepło i zimno. Można też podgrzać na patelni pod przykryciem.
Ciasto wyszło naprawde bardzo smaczne, lekkie i miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz