Składniki:
( na 3 makowce zawijane)
ciasto:
3 szkl mąki pszennej + do podsypywania
150 g masła roztopionego i przestudzonego
6 żółtek ( białka pozostawić do masy makowej)
180 ml mleka letniego
3 paczuszki (21 g drożdży suszonych)
0,5 łyżeczki soli
6 łyżek cukru
1,5 łyżki spirytusu ( niekonieczne)
Drożdże połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki, na koniec tłuszcz. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, odstawić na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
Masa makowa:
450 g maku ( gotować w mleku 20 minut, zmielić 2-3 krotnie)
0, 5 szkl miodu
0, 5 szkl skórki pomarańczowej
cukier wanilinowy
1 małe opakowanie rodzynek
80-100g orzechów włoskich pokrojonych
płaki migdałów (80g)
kilkanaście suszonych moreli
masło 100g
6 białek od ciasta
Bakalie podsmażyć na maśle, dodać mak i miód. Całość mieszając smażyć ok.15-20 minut. Na końcu dodać ubite na sztywna pianę białka i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na stolnicy w kwadrat. Nałożyć masę makową, rozsmarować na całości, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć ciasto. Pozostawić 30 min. do wyrośnięcia. Piec ok.30-40 minut w temp 190 stopni. Jeszcze ciepłe makowce polukrować i posypać skórką pomarańczową bądź makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz