Szukaj na tym blogu

sobota, 13 grudnia 2014

Ciasto daktylowe z sosem toffi

To ciacho to klasyczny pudding na wyspach Brytyjskich. 

Składniki:

200g suszonych daktyli
175 ml wrzącej wody
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 jaja
175 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
85 g masła
125 g brązowego cukru
100ml mleka

Wykonanie:

Daktyle pokroić, sparzyć wrzątkiem. Odstawić na pół godziny. Po czym dodać  łyżeczkę cukru wanilinowego i zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem mikserem, dodać po kolei jaja, po każdym osobno miksując. Wrzucić daktyle i dalej miksować.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.Dodawac naprzemiennie ( w 3 partiach) mąkę i mleko. Foremki do pieczenia wysmarowac tłuszczem, posypac krupcztka lub kaszką. Wlewać max 3/4 wysokości naczynia, bo rosną wysoko. Piec 25-30 minut w temp.180 stopni. Podawać z sosem toffi. Ja przygotowałam go z masy kajmakowej podgrzewając i dodając odrobinę śmietany, tak, by powstała konsystencja sosu. Można dodatkowo podac z bitą śmietaną, posypać cynamonem i płatkami migdałów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz