Szukaj na tym blogu

środa, 31 grudnia 2014

Chleb kukurydziany z pastą z suszonych pomidorów i czosnkiem

   1 kg mąki kukurydzianej
   3 opakowania suszonych drożdży
   8 łyżek oliwy
   2 łyżeczki soli
   8 łyżeczek cukru
   2 łyżki ziół prowansalskich
   600ml  ciepłej wody

Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Mąka kukurydziana mocno chłonie wodę, można jej dodać więcej.

Pasta pomidorowa:
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
4 ząbki czosnku
pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                         5 łyżek oliwy od pomidorów
                                                         Wszystko zmiksować blenderem.


Keksówkę ( 24-14 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułka tarta bądź krupczatką. Ustawić pionowo. Układać ciasto prostokątami szerokości formy, grubości ok.1 cm. Każdy prostokąt posmarować pastą pomidorową. Piec w temp.180 stopni ok.30-35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz