1 kg mąki kukurydzianej
3 opakowania suszonych drożdży
8 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli
8 łyżeczek cukru
2 łyżki ziół prowansalskich
600ml ciepłej wody
Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Mąka kukurydziana mocno chłonie wodę, można jej dodać więcej.
Pasta pomidorowa:
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
4 ząbki czosnku
pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy od pomidorów
Wszystko zmiksować blenderem.
Keksówkę ( 24-14 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułka tarta bądź krupczatką. Ustawić pionowo. Układać ciasto prostokątami szerokości formy, grubości ok.1 cm. Każdy prostokąt posmarować pastą pomidorową. Piec w temp.180 stopni ok.30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz