Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0, 5 szkl cukru
2 łyżki kakao
2 żółtka
200g masła
Ciasto zagnieść i odsawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.Po czym połowę przeznaczyć na spód ciasta, wyklejając tortownicę lub laszkę. A z drugiej części zrobić małe kuleczki.
Masa serowa:
200g masła
6 żółtek
piana ubita z 6 białek
3/4 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
Masło utrzeć z cukrem mikserem. Dodawać po żółtku cały czas miksując.Wrzucić cukier wanilinowy i budyń, zmiksować. Dodawać stopniowo ser miksując. Na koniec delikatnie połaćzyc masę serową z białkami. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ułożyć równomiernie na całości kakaowe kulki ciasta. Piec 1 h w temp.180 stopni. Polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz