Składniki:
wołowina ok.500-600g
cebula
śliwki suszone
cynamo
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodając sól, pieprz. Gdy zacznie sie rumienic, dodac odrobine margaryny i drobno pokrojona cebulke. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz śliwki. Dusić ok.2 godzin, aż zmięknie. Przyprawić cynamonem. Można zagęścić mąką.
Kluski śląskie:
Ugotować ziemniaki. Udusić na purre. Rozłożyć równomiernie w garnku. Wyciąć 1/4 części . Wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodać spowrotem 1/4 części i zagniesć ciasto. Ręką formować małe kulki ciasta, na środku lekko wdusić palcem. Wrzucac na wrzącą wodę, gotować ok 3-4 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz