Ciasto na spód:
15 dag masła
4,5 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
2 zółtka
1,5 szkl mąki
Wszystkie składniki wsypać do miski, zagnieść ciasto. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki.Blachę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Wygnieść ciasto, podpiec 15 minut w temp200stopni.
Masa serowa:
90 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego twarogu)
10 żółtek
10 łyżek cukru pudru
10 dag płynnego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
450 ml mleka
12 białek
1/2 szkl cukru
Zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i pudrem, dodajemy masło, dwie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem. Następnie delikatnie łyżka mieszamy z masą i wykładamy na ciasto.
Pieczenie:
I tutaj ukryta jest cała wiedza tajemna:) i sukces tego sernika
Piec 5 minut w temp.220stopni. Otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi. Następnie pieczemy 30 minut w temp.180 stopni. Wyciągamy blachę na 15 minut z piekarnika, pozostawiając włączony cały czas w tej temp. Po kwadransie ponownie wstawiamy blaszkę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Polewa:
Nutella wymieszana z kremówką na ciepło.
Niestety nie zdażyłam tymrazem zrobić zdjęcia , poza tym gdy było w blaszce:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz