Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 grudnia 2014

Boliwijskie empanady z mięsem w sosie grzybowym

Składniki:

( porcja na 10 pierogów)

ciasto:
 ( wszystko odmierzamy tą sama szklanką)
2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki gorącej wody
1 jajko rozbełtane
1 łyżka wody


farsz:

3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane
1 polędwiczka wieprzowa pokrojona w kostkę
1 cebula drobno pokrojona
1 papryczka chili
przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz, kmin rzymski, oregano


Mięso udusić z cebulą i przyprawami( Wystarczy podsmażyć do zbrązowienia na oliwie, dodać trochę margaryny i podlać wodą. Gotować 10 minut), dodać ziemniaki. Wymieszać odstawić farsz.

Ciasto: Wszystkie składniki wezucamy do miski. wyrabiamy ciasto tak, by nie kleiło się do rąk. Odstawiamy na kilkanaście minut, by ciasto odpoczęło. Rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek. Wykrawamy  koło za pomoca np.miseczki ( ja użyłam takiej o średnicy 12cm). Układamy farsz. Zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp.180 stopni przez 30 minut.

Podałam z sosem grzybowym:
Około 10-12 suszonych grzybów namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie , ugotowac do miękkości, dodając sól i cebulę przekrojona na pół. Gdy grzyby będą miękkie, odcedzamy wywar. Wyrzucamy cebulę. Zrobić zasmażkę, dodać wywar grzybowy mieszając. Dodac pokrojone drobno grzyby. Zabielić śmietana. Przyprawić solą i pieprzem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz