Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pieczeń z indyka z boczkiem i żurawiną

Składniki:
( ilość na keksówkę wielkości 25 -12cm)

1kg mięsa mielonego z indyka
15-20 dkg chudego boczku wędzonego
1 opakowanie 100g żurawiny suszonej
sól, pieprz, oregano
jajo
bułka tarta
może być mozarella lub inny ser np.żółty
kawałek bułki, chleba
mleko
olej
3 ząbki czosnku
1 mała cebula

Wykonanie:

Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy.Boczek kroimy na drona kostkę i podsmażamy na oliwie, dodając czosnek, cebulę i żurawinę. Można podlać syropem, który powstał pod wpływem jej moczenia.Gdy farsz przestygnie dodajemy do mięsa. Bułkę moczymy w mleku, po czym dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy ( uważać z solą, gdyż mamy słony boczek wędzony:)Wbijamy jajko
 i mieszamy. Gdyby masa mięsna wydała nam się za rzadka , można dosypać bułki tartej. Wykładamy mięso do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą keksówki i wstawiamy do piekarnika ( temp.190 stopni, termoobieg 20 minut, i 15-20 minut pieczenie góra- dół)
Na gorąco podałam z sosem serowym. Równie smaczna jest na zimno z chrzanem, czy buraczkami:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz